Gezond verstand (column Bastiaan Ragas)

Ik lees graag een krant, sterker nog het liefst lees ik de hele dag kranten. Beetje nieuws uit dit of dat land en dan hopsikaidee aan de mijmer. Mijmeren, overwegen, heroverwegen en dan héél eventjes laten bezinken. Het is nu 06.35 in de ochtend en dit is eigenlijk het moment van de dag waarop dat nog een beetje behoorlijk kan. Binnen een half uur staan ‘die monsters’ weer voor je neus en dan is het ouderwets contemplatie-momentje volledig afgelopen.

De doordeweekse dagelijkse werkelijkheid is de keiharde werkelijkheid. Vanaf het moment dat ‘ze’ wakker zijn is het hier een kakafonisch circus. Aangemoedigd door mijn ongeduldige aard met ‘Jongens, opschieten’ en rustig begeleid door mijn vrouw die kleertjes pakt, broodjes smeert en fruit schilt en bakjes vult. “Mag ik de chocopasta even Papa?”. “Eerst iets gezonds en dan iets zoets lieverd”. Iedere dag dezelfde vragen en dezelfde antwoorden. Met de ‘regelmaat’ zit het bij ons wel goed. Op 3 van de de 5 doordeweekse dagen zitten ze allemaal op een school, creche of kinderdagverblijf. Dus als je dan rond negenen weer thuis komt is de keukentafel een prachtig stilleven van bordjes vol half afgekloven stukken brood, bruingeworden appelpartjes en kouwe bakkies thee. En gelukkig ook die half uitgelezen krant. Vol met zin en onzin.

Ik neem een slok half koude koffie en lees: “Nutella schikt met misleide moeders” (VK). De fabrikant van chocoladepasta moet een schadevergoeding betalen van $3 miljoen. Nutella heeft Amerikaanse moeders op het verkeerde been gezet. In een reclame werd gesteld dat chocoladepasta gesmeerd op volkorenbrood, in combinatie met sinaasappelsap en halfvolle melk een ‘goede combinatie vormt voor een uitgebalanceerd ontbijt’. Tja, in die combinatie is bijna alles wel een ‘beetje’ gezond. Maar om nou te zeggen dat die moeders misleid zijn. Pfff, ze zijn toch zelf ook niet gek ? Of moet er dan nu op elk artikel een bijsluiter worden meegegeven? Zoals in de gebruiksaanwijzing van een magnetron, “je moet er geen levende wezens in stoppen. Dit nadat iemand zijn natte hond heeft proberen te drogen op 900 Watt. Want; “Hoe moest ik dan weten dat zo’n hond dan ontploft?”.

Iedereen met gezond verstand weet ook dat we meer groente en fruit moeten eten, minder vlees en al zeker minder suikers en vet. Maar het is ook crisis in Amerika dus die ‘goed bedoelende en bezorgde’ moeders dachten vast een vette schadevergoeding te kunnen claimen. Helaas, het leven is voor sommige mensen een ‘aaneenschakeling van teleurstellingen’ want naast dat chocopasta niet zo héél supergezond bleek, viel ook het oordeel van de rechter wat tegen. Maximaal $20 per persoon. In totaal een paar miljoen voor de fabrikant, net genoeg om die onzinclaims niet meer te roepen. Maar die schadevergoeding was weer net te klein om een volgende hypocriete rechtzaak te willen beginnen. Dat leek me dan wel weer een kwestie van gezond verstand. Oja, even voor de zekerheid... De schikking geldt alleen in de VS. Nederlandse chocoliefhebbers kunnen dus géén claim indienen...

bas@thefamegame.nl, twitter @bastiaanragas

FOTO: NICK VAN ORMONDT  

Bastiaan Ragas (1971) is zanger, acteur, presentator en schrijver. Hij heeft 3 dochters en 1 zoon en is getrouwd met Tooske. Over zijn eigen ervaringen als vader verscheen in 2011 het herkenbare boek Maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Momenteel is Bastiaan door heel het land te zien in de theatershow Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt.

www.help-ikhebmijnvrouwzwangergemaakt.nl School (column Joke Kranenborg)

Het ligt nog vers in ons geheugen. Een beetje onhandig begonnen we aan een lange reeks wekelijkse oppasdagen. Maar we leerden vlot en verbaasden ons over het razende tempo waarin kleindochter Mare zich ontwikkelde. En opeens is ze vier en staan we haar al weer af, aan juf Dicky. “Oma, ik gaat naar de basisschool. Dan ben ik niet meer bij jou.” Ze kijkt een beetje bedrukt, alsof ze medelijden met me heeft. “Maar je mag wel een keertje bij mij in de klas, hoor,” klinkt het vergoelijkend.

Huisje, boompje, beestje? (column Irene Heim)

‘Mogen mensen met een verstandelijke beperking kinderen krijgen?’ Het is een discussie die meerdere keren door de Tweede Kamer is gevoerd maar waarover nog steeds geen uitsluitsel is gegeven.

Topfeestje (column Bastiaan Ragas)

Wij voeden onze kinderen zo goed mogelijk op, wie niet. Wij voeren onze kinderen zo min mogelijk snoep, koek en cola, wie niet. Zowel mijn zoontje als mijn dochters voeden we liberaal, geëmancipeerd en sociaal op. Wij willen het beste voor onze kinderen... ja ja.

Vrouwen... (column Bastiaan Ragas)

Voor het programma ‘Leer mij vrouwen kennen’ van cabaret duo Veldhuis en Kemper moest ik de volgende kwisvraag beantwoorden. “Met hoeveel mannen heeft de ‘gemiddelde’ vrouw het gedaan”.... Ik dacht een loverboy of zeven maar werd door iedereen weggehoond... Ik dacht nog “ Tja, artiesten, wat weten die nou, wachten jullie maar af” maar ik moest al snel mijn ongelijk erkennen. Ik geloof dat het gemiddelde aantal mannen per vrouw een kereltje of 15 was.

Column: Een pil is wat ik wil...of toch maar liever niet?

Depressie, druk in je hoofd, slaapproblemen, onrustig, opvliegend, fysiek druk, angstig; voor veel mensen een reden voor zorg omdat zij er last van ervaren.

Oma, mag ik bij jou logeren?

Geef ze eens ongelijk. Wie wil er niet een weekje nazomeren in het zonnige zuiden, zonder de hectiek van een drukke baan en twee kleine kinderen. Jonge ouders hebben het soms zwaar. Opa en oma snappen dat best. Dus… gáán jullie maar. Wij passen wel op de kinderen. Een paar dagen bij de ene opa en oma en een paar dagen bij de andere. Komt goed!

Vallende bladeren (column Bastiaan Ragas)

Het wordt langzaam herfst, alles komt tot rust. Bij ons in de tuin zie je de jaarlijkse verkleuring van al dat zomerse groen langzaam voltrekken. De kastanjes zijn het eerst overstag maar de meeste bomen geven zich ook al zichtbaar over aan het verval. Het schijnt dat ‘vrouwtjes’ bomen eerder hun bladeren verliezen dan de ‘mannetjes’ bomen. Betekent dat nu dat vrouwen zich sneller overgeven óf dat vrouwen zich sneller aanpassen?

Rosa wil vol gas (column Joke Kranenbarg)

Rosa heeft het soms niet makkelijk. Verstopt achter de ‘tralies’ ziet ze hoe haar zus alle vrijheid heeft om te springen, rennen en klauteren, terwijl zij het met één vierkante meter box moet doen. Voor even wil dat wel. Ze schatert zelfs als Mare met een vlaggetje steeds voorbij komt stuiven.

Kauwgomballen en witlof (column Irene Heim)

Als de elfjarige Jay voor het eerst bij mij in de praktijk komt, legt hij haarfijn uit waarvoor hij komt. Jay vertelt dat bij hem de diagnose ADHD en ODD is gesteld. Hij is daardoor heel druk en heeft regelmatig fikse woede-uitbarstingen. De sfeer thuis is niet altijd even fijn.

Oma moet nog veel leren...(column)

Ik geef het eerlijk toe.. op twee kinderen passen is anders dan op één. We waren net gewend aan het gemak van een peuter die achter op de fiets overal mee naar toe kan. Nu zitten we weer middenin het schema van flesjes, fruithapjes en tussendutjes. Leuk natuurlijk, maar het vraagt wél extra voorbereiding.


Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam