Je kinderen doen wat jij doet!

en dat gaat veel verder dan alleen netjes praten en met bestek eten

Natuurlijk weet je dat je een voorbeeld bent als moeder.

En je weet ook dat die belangrijk is omdat jij een rolmodel bent voor je kinderen.

Dus: je eet (meestal) netjes, je praat geduldig over problemen of ruzies die er zijn, je  leert je kinderen de jarige netjes een hand te geven en dat doe je zelf dus ook, je ziet er (buitenshuis) verzorgt uit en met een beetje geluk doe je ook iets voor je medemens om je kinderen mee te geven dat je ook aan anderen mag en ’moet’ denken.

Prima, lekker blijven doen.

Wees je ook bewust dat je voorbeeldrol véél verder gaat… Dat je ook een verborgen boodschap meegeeft.

Dat je kind bijvoorbeeld ziet en merkt dat jij moe bent, dat je op je tandvlees loopt en toch maar doorgaat en doorgaat. Dat je je best doet om leuk te doen maar je eigenlijk niet zo voelt.  Dat je over koetjes en kalfjes praat met papa maar eigenlijk ruzie hebt.  Dat je je ongezouten mening laat horen over iemand terwijl je de kinderen leert… iedereen is gelijk en verdient respect.. en ga zo maar door!

Wat je doorgeeft, onbewust, is dan:

-          Ook als ik moe ben ga ik toch maar door en door en door

-          Ook al voel ik me niet goed, ik blijf lachen

-          Ten koste van mezelf ben ik er altijd voor een ander

-          Ik wil iets helemaal niet maar doe het toch

-          Iedereen is gelijk maar ik veroordeel mensen die het anders doen dan ik

Oeiiii, dat wil je niet overbrengen.. toch?

Wees eens bewust van je totale gedrag dus ook je ‘verborgen’ gedrag.

Wat wil je overbrengen, wat straal je uit? En wat leren je kinderen daarvan?

Wil je dat anders?

Doe dan anders…!!

Zorg goed voor jezelf. Ga even zitten als je wilt zitten en vertel de kinderen dat mama nu even niet meespeelt of bereikbaar is! Dat je snapt dat ze graag drie vriendjes uitnodigen om te komen spelen maar dat jij daar even geen zin in hebt. Dat je hulp nodig hebt bij het huishouden omdat je erg veel taken te doen hebt en het veel sneller gaat als je het samen doet. En wees erg zorgvuldig met je oordelen.

Hou jezelf de spiegel eens voor….

Én? Wat zie je dan?? Wat jij ziet is wat je kinderen ook zien J.

 

SUCCESMOEDERS

Amanda van Stam

www.facebook.com/succesmoedersVan ‘straks wordt het beter ’ naar… ‘het is al goed’!

Vaak hoor ik moeders, die te maken hebben met een uitdagend kind, zeggen… als ze straks naar school gaat komt het goed, of als de tandjes eenmaal door zijn zal ze wel weer doorslapen, of als hij meer woorden kent zal hij wel minder gefrustreerd zijn, of eenmaal die verjaardag voorbij dan komt er weer rust…

Nog maar 5 (column van Irene Heim)

Je bent nog maar vijf. Net zo oud als mijn oudste dochter. Maar er zijn verschillen. In plaats van vrolijk thuis te komen van een drukke schooldag, heb jij de wens om weer naar school te gaan. In plaats van bij vriendjes en vriendinnetjes te spelen, spreek jij ze hooguit over de telefoon, als je de energie al hebt. In plaats van je te verheugen op een dag met patat met appelmoes, zijn je ouders blij als je iets binnenhoudt.

Het Sinterklaasfeest is vooral leuk als….

Wat vind ik eigenlijk van Sinterklaas? Ik weet het niet zo goed … ik zie kinderen genieten van deze Sinterklaastijd dus dat is goed, maar er is meer… Ik zie ook stress bij kinderen en stress bij ouders (lees: meestal moeders) om alles in goede banen te leiden. Kadootjes op tijd in huis, wel/geen Sint laten komen, omgaan met Sint-twijfels van de kinderen, omgaan met alle vragen en soms ook de angst bij kinderen, surprises maken voor school, sport en thuis enz enz

Moeders hebben ballen!

En veel ook! En ze houden ze allemaal in de lucht.. meestal. Nou ja, dat willen ze graag! Ze willen ze graag allemaal in de lucht houden. Zo organiseren ze het hele gezin (gemiddeld hebben werkende moeders >70% van de gezinstaken in handen), weten ze precies wie wanneer moet sporten, een partijtje heeft of er huiswerk gemaakt moet worden. Ook organiseert ze de verjaardagen, is ze leesmoeder op school en heeft ze die leuke, maar ook drukke baan.

'Wie de schoen past' (Column Joke Kranenbarg)

“Hoor je mijn schoenen, oma? Ik heb hakken!” Mare (5 jaar) loopt buiten naast me en kijkt me trots aan. Ja, ik hoor ze, de hakken. We blijven even staan om ze te bewonderen. “Ik wou eigenlijk hoge,” verontschuldigt ze zich. Kennelijk valt de hoogte van de hak haar, nu ze het goed bekijkt, dan toch een beetje tegen. “Dat mocht niet van mama. Maar je hóórt ze wel, hè?”

'Boys will be boys' (Column Bastiaan Ragas)

De zomervakantie is voorbij, de kinderen gaan weer terug naar school. Ook ik moet weer aan de slag en wil eigenlijk liever thuis blijven...

De marionet (Column Irene Heim)

Controle leren loslaten is een hulpvraag van veel kinderen, papa’s en mama’s in mijn praktijk. De drang naar controle ontstaat vaak wanneer er een of meerdere situaties zijn geweest waar men de controle niet op had. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een autoritaire moeder die voor jou besliste wat je moest doen of een ziekte die op een negatieve manier je leven beïnvloedde. Maar ook een situatie van gepest worden of het verliezen van iemand die je dierbaar is, kan zorgen voor een gevoel van machteloosheid waardoor die drang naar controle kan ontstaan.

Klussen met papa

Drie jaar geleden kochten wij ons eerste huis. Een leuke halfvrijstaande woning lekker in de stad. Ideaal voor ons tweetjes, van een kinderwens was niet echt sprake. Totdat we een paar maanden verder waren en het opeens heel hard begon te kriebelen.

“Amanda als mama”; Op pad met nukkige peuter

Samen met dochter van net 3 jaar ging ik, met het vliegtuig, naar mijn beste vriendin en haar 2 kinderen in Zurich. En dat was een hele belevenis!

Wij zijn de beste multitaskers! Wees er maar trots op!

Amanda van Stam, eigenaresse van Succesmoeders, laat haar licht schijnen op multitasken, switchtasken en monotasken.


Pin Point Parents | Velperweg 80 | 6824 HL Arnhem