Kind & darmkrampen

Bellen in zijn buik

In de kramp, uit de kramp

Darmkrampjes herken je aan plotseling ontroostbare huilbuien zo'n half uur na de voeding. En aan de gebalde vuistjes van je kind, zijn opgetrokken benen en extreme winderigheid. De meeste baby's hebben er de eerste maanden last van. Meestal beginnen de krampen rond de tweede of derde week en pieken ze in week zes. Grote boosdoener is het maag-darmkanaal dat nog niet volledig is ontwikkeld. Daardoor ontstaan er gasbellen in de darmen die de Iucht nog niet kunnen afvoeren, en dat veroorzaakt een nare pijn. Sommige baby's krijgen dan diarree, anderen hebben juist last van verstopping. Na vier maanden is het ergste leed geleden: darmkrampen gaan tegen die tijd vanzelf over.

Fietsen met zijn beentjes

Als je baby darmkrampjes heeft, kun je hem gelukkig helpen. Door fietsbewegingen te maken met zijn beentjes, bijvoorbeeld. Wat ook vaak goed werkt is je baby op je arm leggen met zijn hoofd richting je elleboog en zijn buik op je hand. De druk van je hand verlicht de pijn. Je andere hand leg je op zijn rug, zodat de warmte door zijn lijf straalt. Zo geef je hem meteen ook extra troost en dat alleen kan al helpen.

Wachten tot het overgaat

Voor jou is het naar om je kind zo ontroostbaar te zien. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen darmkrampen en is het vooral een kwestie van uitproberen waar je baby baat bij heeft. Of het nu een huismiddeltje is of officiële methode, probeer niet alles door elkaar. Dan heb je geen idee wat wel en wat niet werkt. De meeste middeltjes geven - als ze werken - bijna meteen verlichting. Merkje geen duidelijk verschil, ga er dan ook niet mee door. Als je baby blijft huilen en ook niet goed groeit, overleg dan met het consultatiebureau.

Vraag & antwoord

Mijn baby krijgt verstopping door de darmkrampjes. Wat moet ik doen?

Darmkramp zorgt niet per se voor verstopping, maar het kan wel. Sommige artsen schrijven lactulose voor als de verstopping lang duurt. Er bestaan ook natuurlijke oplossingen, zoals probiotica die de darm­ werking weer op gang brengen. Vraag bij terugkerende, hardnekkige verstopping advies bij het consultatiebureau of overleg het met de huisarts.


lk heb gehoord dat Shantala­ babymassage helpt tegen darmkrampen. Wat is dat?

De Shantala-babymassage komt uit India waar het onderdeel is van de dagelijkse verzorging van baby's. Het bestaat uit speciale massage­technieken, zoals met je vingers- met de klok mee- rondjes op de babybuik draaien. Zo stimuleer je de darmwerking waardoor de krampen verminderen.

Krijgt mijn kind koorts door darmkrampen?

Nee, je kind voelt zich niet lekker, maar ziek is hij niet. Darmkrampen veroorzaken geen hoge koorts of andere ziekteverschijnselen, zoals overgeven. Als je baby daar wel last van heeft, neem dan contact op met je huisarts.

Deze middeltjes tegen darmkrampen zijn het proberen waard:


  • Voed volgens de tienseconden regel: tien seconden drinken, tien seconden rust. Zo voorkom je dat je baby te veellucht binnenkrijgt.
  • Kies voor een fles met een speciaal ventiel­systeem, dat zorgt dat er minder Iucht in de buik van je baby terecht komt.
  • Masseer zijn buik: op je eigen manier of met de technieken van Shantala-babymassage.
  • Sommige baby's knappen ervan op als je ze in een doek dicht tegen je aan draagt.
  • Blijf vooral rustig en begripvol. Accepteer dat het even zo is en troost je baby.

Zo doen zij dat.

Hun baby had last van darmkrampen en zo ging het over


Jessica Snel (39], moeder van Freek (9], Maartje (4] en Saar (2]:'Freek werd echt een 'kwaaie baby' van de darmkrampen. Hij verkrampte helemaal en zijn hoofd liep rood aan. Vooral 's nachts. Dan huilde hij een paar uur achter elkaar. lk heb van alles geprobeerd. lk ben zelf anders gaan eten, omdat ik borstvoeding gaf. De homeopathische druppeltjes die ik hem gaf, werkten een beetje. Tegen de tijd dat ik me erbij neergelegd had, was het opeens over. Bij Maartje was ik erop voorbereid, maar die had nergens last van. Dat was wel fijn.'

Eline Kogel& (36], moeder van Olivier (2]:
'Meteen vanaf de geboorte had Olivier last van darmkrampen. Zo zielig. We hebben kosten nog moeite gespaard om een remedie te vinden. lk heb zelfs een foto gemaakt van alle flesjes, potjes en druppeltjes die we geprobeerd hebben; zonder succes overigens. Wat wel hielp was met hem in de leguanenhouding rondlopen op mijn onderarm en zorgen dat de ontlasting op gang bleef. Het duurt korter dan het lijkt, maar zo voelt dat niet als je kind drie weken oud is en rood aanloopt van het huilen. Je krijgt bijna angst voor de fles.'

Sanna van der Most (31). Moeder van Julia(4 maanden): Toen ze een paar waken oud was, kreeg Julia darmkrampjes. Na ieder flesje was het raak: trappelende beentjes en hartverscheurend huilen.
lk heb van alles geprobeerd. Pauzes tijdens het drinken, allerlei druppeltjes en middeltjes, haar op een speciale manier dragen en zelfs babymassage. Het hielp allemaal wel, maar het beste advies volgens mij is toch: veel troosten, rustig blijven en bedenken dat het vanzelf weer over gaat En zo is hat uiteindelijk ook gegaan.'
Kind en luieruitslag

Kind en luieruitslag. Je baby heeft rode en geïrriteerde billen: luieruitslag. Vervelend en pijnlijk voor je kind, maar gelukkig wel goed te behandelen.

Kind en Allergie

Allergie? Ja, ook je baby kan er – zo klein als hij is – last van hebben. Hoe kom je daarachter? En vooral: wat doe je eraan?


Pin Point Parents | Velperweg 80 | 6824 HL Arnhem