Single met kinderwens

‘Bommoeder’ of ‘bomvrouw’, oftewel Bewust Ongehuwde Moeder, wie kent die termen niet? Vandaag de dag dekt ‘BAM’ de lading beter: Bewust Alleenstaande Moeder.

Bewust alleenstaande moeders zijn vrouwen die alleen voor het moederschap gaan, omdat ze geen partner hebben. Wat is het prototype ‘bam-mam’, welke dilemma’s hebben deze vrouwen doorgaans en welke mogelijkheden zijn er om als single toch je kinderwens te vervullen?

Barbara Lammerts van Bueren is een ‘bam-mam’. Ze heeft twee dochters die ze ‘alleen’ heeft gekregen en alleen grootbrengt. Barbara coacht single vrouwen met een kinderwens en ze schreef het boek ‘Geen partner, wel een kinderwens’. Barbara: “Ik vind de term ‘bewust alleenstaande moeder’ de lading niet dekken. Single vrouwen met een kinderwens kiezen er niet bewust voor om het moederschap alleen te doen. Meestal zouden ze veel liever een partner hebben met wie ze samen een kind zouden krijgen en grootbrengen. Ze zijn dus niet bewust alleenstaand, maar kiezen wel bewust voor het moederschap; net als vrouwen die wel een partner hebben. Ik spreek daarom liever over ‘solo-moeders’.” Barbara ziet in haar coaching praktijk veel alleenstaande vrouwen die een kinderwens hebben. De meeste vrouwen zijn halverwege de dertig, hoogopgeleid, hebben een goede baan met dito salaris en een rijk sociaal leven. Barbara: “Het zijn doorgaans leuke vrouwen, waar niets mis mee is. Alleen met de liefdesrelatie wil het niet lukken. En als je als vrouw halverwege de dertig bent, tikt de biologische klok genadeloos door.”

Dilemma’s

“Het is een grote stap om alleen voor het moederschap te gaan. Het is een keuze die je niet één, twee, drie maakt. Door serieus met de kinderwens aan de slag te gaan, zijn vrouwen vaak beter in staat om een overwogen beslissing te maken. Sommige vrouwen komen tijdens de coaching gesprekken uiteindelijk tot de conclusie dat het alleenstaand moederschap toch niet bij hen past. Als die keuze bewust genomen is, is de kans kleiner dat een vrouw er jaren later spijt van krijgt dat ze geen moeder geworden is.”, vertelt Barbara. Single vrouwen met een kinderwens worstelen doorgaans met drie grote dilemma’s: Wil ik? Wil ik echt een kind? En wil ik het ook alleen? Mag ik?Mag ik er wel voor kiezen om alleen een kind te krijgen? Mag ik een kind zonder vader op laten groeien? Is dat niet egoïstisch? Kan ik? Kan ik het wel alleen? Kan ik alleen de zorg dragen voor een kind? Kan ik het financieel aan? Kan ik het alleenstaand moederschap combineren met mijn baan? Kan ik terugvallen op hulp van familie en vrienden?

Verdrietig en onromantisch

Sabine (35) is 21 weken zwanger van haar eerste kindje. Rond haar dertigste kreeg ze ‘babykriebels’. Ze had meerdere lange relaties, maar óf haar partner had geen kinderwens, óf zij was er niet zeker van of ze wel een kind wilde van de man waar ze op dat moment mee samen was. Sabine: “Ik voelde mijn eierstokken steeds meer ‘rammelen’. Vlak voor mijn drieëndertigste verjaardag kwam mijn zus met het idee dat ik ook alleen moeder kon worden, maar ik vond dit een verdrietige en onromantische gedachte. Rond mijn vijfendertigste verjaardag kwam er een keerpunt: ik realiseerde me dat ik echt moeder wilde worden en dat ik inmiddels halverwege de dertig was. Ik had geen eeuwen de tijd meer. Als ik eerst nog iemand moest tegenkomen en dan eerst een jaar samenwonen, dan zou ik tegen de tijd dat ik zwanger zou zijn, misschien wel bijna veertig zijn.” Toen Sabine eenmaal besloten had om alleen haar kinderwens te vervullen, kwam er een soort rust en was ze niet meer verdrietig over het feit dat ze het alleen zou gaan doen. Haar zussen, ouders en vriendinnen steunden haar wens en dat maakte het een stuk makkelijker voor haar. Sabine meldde zich aan bij een ziekenhuis in haar regio en onderging de medische en psychologische tests. Wat haar tegenviel was de wachtlijst voor een zaaddonor. Sabine: “Omdat uit medisch onderzoek bleek dat ik een bepaald virus (CMV) niet gehad had, kon ik niet zwanger worden van alle donoren. Het zou tot wel vier jaar kunnen duren voordat er een geschikte donor gevonden zou zijn. Ik ben toen zelf gaan ‘shoppen’ naar een donor. Cryos Denmark is een Deense donorbank waar je kunt zoeken naar een donor die jouw voorkeur heeft. Je kunt specificeren in haarkleur, kleur van de ogen, lengte, gewicht en opleiding. Sommige donoren spreken zelfs iets in of delen een babyfoto. Toch vond ik bij nader inzien een Deense donor geen fijn idee. Als mijn kindje op latere leeftijd op zoek zou gaan naar zijn of haar vader, dan vind ik Denemarken wel erg ver.” Via internet vond Sabine een man die haar donor wilde zijn. Het ziekenhuis bleef achterwege en ze werd zwanger door zichzelf tijdens haar ovulatie te insemineren. Na vier maanden was het raak en begin december verwacht ze een dochter. De donor staat in principe open voor contact en dit hebben ze vastgelegd in een donorcontract. Sabine: “De donor wil eventueel ook een tweede keer doneren, als ik in de toekomst een tweede kindje zou willen. Dit ligt ook vast in het contract, maar misschien heeft hij tegen die tijd wel een partner die het niet prettig vindt dat hij nogmaals zou doneren. Of ik heb een man gevonden die de vader van mijn tweede kindje wordt. Ik hoop op het tweede scenario. Ik kies namelijk bewust voor het moederschap, maar zeker niet bewust om het alleen te doen!”

Type donoren

Er zijn verschillende type spermadonoren: de Adonor is anoniem. Sinds 2004 is er in Nederland een wet van kracht die dit type donor verbiedt. Voor donorkinderen is het belangrijk om hun donor te kunnen kennen, vandaar de wetsverandering. Als een vrouw een voorkeur heeft voor een anonieme donor, kan ze uitwijken naar België. Bij onze zuiderburen zijn namelijk alle spermadonoren, A-donoren. Een B-donor is een donor van wie de gegevens minimaal tachtig jaar bewaard blijven. Als het kind zestien jaar of ouder is, kan hij de identiteit van de donor opvragen. Tenslotte is er nog de C-donor: een donor met wie de vrouw contact heeft. Dit kan een vriend of kennis zijn, maar ook een man met wie de vrouw via internet in contact gekomen is. De donor van Sabine is dus een C-donor. Als een vrouw kiest voor een C-donor is het erg belangrijk om vooraf goede afspraken te maken en deze vast te leggen: op welke wijze gaat het insemineren (zelf of via een kliniek)? Zal de donor een rol spelen in het leven van het kind? En staat de donor eventueel open voor een donatie voor een tweede kind?

Ideaalplaatje loslaten

Anne (40) is trotse single moeder van zoon Jack (1,5 jaar). Haar ideaalplaatje was een leuke man, trouwen en dan samen kinderen krijgen. Die man kwam ze echter maar niet tegen. Anne: “Toen ik 35 werd, sloeg de paniek toe. Ik las dat vanaf die leeftijd de vruchtbaarheid van vrouwen afneemt. Als ik moeder wilde worden, dan moest ik er nu echt mee aan de slag! Ik volgde de workshop ‘Stilstaan bij je kinderwens’ van Barbara Lammerts van Bueren. Het vraagstuk of ik het alleen zou willen, was geen issue voor mij. Ik ben enorm zelfstandig en ik ben gewend om alles alleen te doen. Ook was ik er van overtuigd dat ik het alleen zou kunnen. Financieel had ik mijn zaken op orde en ik heb goed contact met familie die me eventueel zouden kunnen helpen met praktische zaken. De ‘mag ik?’-vraag hield mij wel enorm bezig. Was het niet egoïstisch om alleen een kind te krijgen? Mede dankzij verschillende workshops en coaching heb ik het ideaalplaatje kunnen loslaten.” Na een jaar behandelen was Anne zwanger van een B-donor. De donor leek qua genetisch materiaal zoveel mogelijk op haar. Dit zodat de kans groter was dat haar toekomstige kindje ook op Anne zou lijken en dat haar kind zich dus beter met haar zou kunnen identificeren. Anne: “Jack lijkt enorm veel op mij! Ik ben super trots op mijn zoon en vanaf het eerste moment dat ik hem in mijn armen hield, voelde ik dat het klopt. Het moederschap gaat me goed af en ik kan mijn zoon veel structuur en liefde geven. Tuurlijk zal Jack vroeg of laat vragen gaan stellen over wie zijn vader is. Ik vertel hem nu al dat ik graag een kindje wilde, maar geen lieve papa kon vinden, maar dat er gelukkig een aardige man was die zijn zaadjes heeft gegeven en dat de dokter er toen voor gezorgd heeft dat er een kindje in mijn buik kon groeien.”

Papa(s) in beeld

Tinka (37) beviel een half jaar geleden van dochter Femke. Tot haar eenendertigste had Tinka een lange relatie, daarna had ze een uit de hand gelopen vakantieliefde en heel veel dates. Joost en Simon, een homostel met wie Tinka al jaren bevriend is, stonden er voor open om Tinka te helpen als zij een kinderwens zou hebben. Tinka: “Twee jaar geleden ben ik veel gaan lezen over het alleenstaand moederschap en besprak ik dit met mijn ouders. Mijn vader is niet zo’n prater, maar hij kwam er een tijdje na ons gesprek op terug. Hij zag het voor zich en ik voelde zelf ook dat ik het serieus moest overwegen. Ik was er aan toe om moeder te worden en ik had mijn leven op de rit. Joost, Simon en ik hebben veel, vaak en soms ook pittige gespreken gehad. Ik wilde per se de consequenties van verschillende keuzes helder hebben. Ook hebben we zaken juridisch vastgelegd. Voor mij was een bekende donor, een C-donor, een voorwaarde. Ik vind het belangrijk dat mijn dochter haar vader direct kan leren kennen.” Tinka is zwanger geworden door middel van zelfinseminatie. Ze had gelukkig een regelmatige cyclus en ze wist dus wanneer haar eisprong was. Tinka: “Het was in één keer raak! Ik vond dit heel fijn, juist omdat ik er rekening mee had gehouden dat het wel wat langer zou kunnen duren. Maar Ik moest ook wel even wennen aan het idee.” Joost en Simon spelen een rol in het leven van Femke. Joost past bijvoorbeeld een vaste dag in de week op. Ook hebben Tinka en Joost en Simon veel contact over Femke. Tinka: “Joost heeft Femke erkend tijdens de zwangerschap, maar alleen ik heb het ouderlijk gezag. Femke heeft een tijd de fles geweigerd. Toen ik nog verlof had, was dat niet zo’n probleem, maar toen ik weer aan het werk ging, was dat behoorlijk stressvol. Gelukkig kan ik altijd op Joost en Simon terugvallen als ik er doorheen zit of hulp nodig heb. Naast hen heb ik ook nog mijn zus en een goede vriendin die me steunen als dat nodig is.” 

De namen (m.u.v. Barbara Lammerts van Bueren) in dit artikel zijn om privacy redenen gefingeerd.

Meer info:Wat gaan we koken? Geroosterde bonen met knolselderij-aardappelpuree

Eten koken is één ding, maar verzinnen wat je ze weer gaat voorschotelen is nog een veeel groter ander ding... Want je wil aan de ene kant een beetje gevarieerd eten, niet iedereen vindt alles even lekker (‘lust ik niet’) en je wil of kan ook niet 2 uur in de keuken staan... Rekels en Marley Spoon helpen je in deze vaste rubriek een klein beetje op weg met twee recepten; eentje voor het hele gezin en de andere voor als de kinderen een keertje bij oma eten.

Slaap kindje slaap

Of je nu kiest voor een groot gezin of je houdt het er bij eentje, alle ouders krijgen (vroeg of laat) te maken met slaapproblemen. En dan bedoelen we niet de slaapproblemen van je kind, maar die van jezelf. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat ouders in het eerste jaar na de geboorte maar vijf uur nachtrust krijgen, in plaats van de aanbevolen acht. En dat terwijl slaap zo ontzettend belangrijk voor je is. Hoe belangrijk bespreken we met Geert Doorlag (36 jaar): slaapexpert en onderzoeker op de productontwikkelingsafdeling bij de firma Auping, getrouwd en vader van een zoon van vijf.

Hoe de liefde van een ouder het brein van het kind vormt

Het psychologisch proces van ‘opvoeder worden’ (de onderliggende verbinding en hechting) begint al tijdens de zwangerschap. Zo heeft de emotionele gesteldheid van de moeder gedurende de zwangerschap en de (on)veiligheid in haar omgeving invloed op de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Een (gezonde) pasgeborene is vanaf het begin van het leven klaar om een band met zijn of haar moeder aan te gaan.

Niet perfect zijn 2.0

We willen als moeders graag voldoen. We willen een toffe moeder zijn, er leuk uitzien, een uitdagende baan en een goede relatie hebben. Maar de realiteit is dat we ons schuldig voelen en niet gelukkig zijn. Hoe komt dat toch en hoe kan het anders?

Wie is de baas over de film (leer je kind begrijpend kijken)

Kinderen kijken veel, heel veel naar bewegend beeld. In de bioscoop, thuis op de tv, tablet of een smartphone, zelfs op straat, in de bus en in de supermarkt dansen beelden voor hun ogen. Hoe ze die beelden vervolgens verwerken, dat laten we ze zelf lekker uitzoeken. Terwijl we ze wél leren lezen, met alles wat daarbij hoort. Tijd om kinderen ‘visueel geletterd’ te maken!

Van spaarvarken tot geldwolf; alles over omgaan met geld

Heel veel jongeren hebben hoge schulden. Die schulden leiden tot stress en belemmeren het opbouwen van een toekomst. Dat leed wil je je oogappeltje natuurlijk besparen. Daarom hier tips, tips en nog eens tips om je kind te leren omgaan met geld.

FF checken!

We leven in een snelle tijd, een tijd waarin we gewend zijn ‘alles’ snel te weten. Is er een groot ongeluk gebeurd? Het staat binnen een minuut online compleet met foto’s en filmpjes (ik woon in Alphen ad Rijn en denk even terug aan het brugdrama vorig jaar).

Het perfecte kind

Veel ouders hechten belang aan status, intelligentie, opleiding en geld en doen er alles aan om hun kind klaar te stomen voor een gelukkig leven. Maar wordt een kind happy van het waarmaken van die ouderlijke verwachtingen? Of komt het meer tot zijn recht als de lat wat lager ligt?

Kinderseksualiteit, de normaalste zaak van de wereld

“Mag mijn kind wel doktertje spelen met andere kinderen? Is het wel normaal, dat mijn kindje zo vaak aan zijn plasser zit? Wat zeg ik tegen mijn kleuter wanneer hij vraagt hoe kinderen worden gemaakt?”

De suikerverleiding

Terwijl jij net met een kop thee op de bank zit met je lievelingsserie, raast je ene kind voor je beeld langs met een bal, stuitert een ander de trap op en af en is de derde heel hard zijn lievelingslied aan het roepen. Hebben ze misschien iets te veel suiker gegeten? En dat terwijl je er toch echt op let: niet te veel snoep, zo weinig mogelijk frisdrank en gezonde groente en fruit. Helaas is dat niet per se voldoende: de suikerepidemie die de wereld op dit moment overspoelt, leidt ertoe dat suiker alom aanwezig is.


Pin Point Parents | Velperweg 80 | 6824 HL Arnhem