Van ‘straks wordt het beter ’ naar… ‘het is al goed’!

Vaak hoor ik moeders, die te maken hebben met een uitdagend kind, zeggen… als ze straks naar school gaat komt het goed, of als de tandjes eenmaal door zijn zal ze wel weer doorslapen, of als hij meer woorden kent zal hij wel minder gefrustreerd zijn, of eenmaal die verjaardag voorbij dan komt er weer rust…

Straks… als… dan komt het goed.

Straks??? Wanneer is dat??

Ik schiet er altijd een beetje van in de lach.. want wanneer is straks? En als dat eenmaal straks is.. is er dan niet weer een nieuwe uitdaging? Het antwoord is.. ja dan is er weer een nieuwe uitdaging. Want als de verjaardag voorbij is dan komt er een lastige situatie met broerlief die voor onrust zorgt en als die twee elkaar weer een beetje kunnen vinden dan komt er ineens een periode van slecht slapen voorbij. Kortom… het hoort bij kinderen, bij kleintjes en bij grote mensenkinderen.

NU!

Als we onze aandacht gewoon eens gaan richten op NU, op wat er nu is. En niet op de hoop dat het straks beter wordt… dan kan er veel veranderen.

Als jij jezelf de vraag stelt: heb ik NU een probleem? Dan zal je antwoord verrassend vaak Nee zijn. Of je stelt jezelf de vraag: is het NU goed en ok? Dan zal je antwoord vaak Ja zijn.

Dus ondanks misschien de slapeloze nachten, de gefrustreerde peuter of de onrustige fase van de grotere kids.. is het Nu bijna altijd ok.

Door jezelf die vragen te stellen relativeer je de situatie en kom je los van… hopen op beter of.. straks komt het goed. Want door je aandacht te richten op straks… vergeet je te genieten van Nu. Van alle leuke momenten met het gezin. Van het lachen en het spelen. Van het zien van hun ontwikkeling en het hebben van een mooie onderonsje.

Gun jezelf meer rust en meer plezier! Gun je kinderen een positieve mama die ziet dat het goed gaat en die aandacht heeft voor wat ze al kunnen, waar ze om lachen en hoe goed ze  ontwikkelen. 

Blog is van Amanda van Stam, Succesmoeders.nlJe kinderen doen wat jij doet!

n dat gaat veel verder dan alleen netjes praten en met bestek eten Natuurlijk weet je dat je een voorbeeld bent als moeder. En je weet ook dat die belangrijk is omdat jij een rolmodel bent voor je kinderen.

Nog maar 5 (column van Irene Heim)

Je bent nog maar vijf. Net zo oud als mijn oudste dochter. Maar er zijn verschillen. In plaats van vrolijk thuis te komen van een drukke schooldag, heb jij de wens om weer naar school te gaan. In plaats van bij vriendjes en vriendinnetjes te spelen, spreek jij ze hooguit over de telefoon, als je de energie al hebt. In plaats van je te verheugen op een dag met patat met appelmoes, zijn je ouders blij als je iets binnenhoudt.

Het Sinterklaasfeest is vooral leuk als….

Wat vind ik eigenlijk van Sinterklaas? Ik weet het niet zo goed … ik zie kinderen genieten van deze Sinterklaastijd dus dat is goed, maar er is meer… Ik zie ook stress bij kinderen en stress bij ouders (lees: meestal moeders) om alles in goede banen te leiden. Kadootjes op tijd in huis, wel/geen Sint laten komen, omgaan met Sint-twijfels van de kinderen, omgaan met alle vragen en soms ook de angst bij kinderen, surprises maken voor school, sport en thuis enz enz

Moeders hebben ballen!

En veel ook! En ze houden ze allemaal in de lucht.. meestal. Nou ja, dat willen ze graag! Ze willen ze graag allemaal in de lucht houden. Zo organiseren ze het hele gezin (gemiddeld hebben werkende moeders >70% van de gezinstaken in handen), weten ze precies wie wanneer moet sporten, een partijtje heeft of er huiswerk gemaakt moet worden. Ook organiseert ze de verjaardagen, is ze leesmoeder op school en heeft ze die leuke, maar ook drukke baan.

'Wie de schoen past' (Column Joke Kranenbarg)

“Hoor je mijn schoenen, oma? Ik heb hakken!” Mare (5 jaar) loopt buiten naast me en kijkt me trots aan. Ja, ik hoor ze, de hakken. We blijven even staan om ze te bewonderen. “Ik wou eigenlijk hoge,” verontschuldigt ze zich. Kennelijk valt de hoogte van de hak haar, nu ze het goed bekijkt, dan toch een beetje tegen. “Dat mocht niet van mama. Maar je hóórt ze wel, hè?”

'Boys will be boys' (Column Bastiaan Ragas)

De zomervakantie is voorbij, de kinderen gaan weer terug naar school. Ook ik moet weer aan de slag en wil eigenlijk liever thuis blijven...

De marionet (Column Irene Heim)

Controle leren loslaten is een hulpvraag van veel kinderen, papa’s en mama’s in mijn praktijk. De drang naar controle ontstaat vaak wanneer er een of meerdere situaties zijn geweest waar men de controle niet op had. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een autoritaire moeder die voor jou besliste wat je moest doen of een ziekte die op een negatieve manier je leven beïnvloedde. Maar ook een situatie van gepest worden of het verliezen van iemand die je dierbaar is, kan zorgen voor een gevoel van machteloosheid waardoor die drang naar controle kan ontstaan.

Klussen met papa

Drie jaar geleden kochten wij ons eerste huis. Een leuke halfvrijstaande woning lekker in de stad. Ideaal voor ons tweetjes, van een kinderwens was niet echt sprake. Totdat we een paar maanden verder waren en het opeens heel hard begon te kriebelen.

“Amanda als mama”; Op pad met nukkige peuter

Samen met dochter van net 3 jaar ging ik, met het vliegtuig, naar mijn beste vriendin en haar 2 kinderen in Zurich. En dat was een hele belevenis!

Wij zijn de beste multitaskers! Wees er maar trots op!

Amanda van Stam, eigenaresse van Succesmoeders, laat haar licht schijnen op multitasken, switchtasken en monotasken.


Pin Point Parents | Velperweg 80 | 6824 HL Arnhem