Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
Naar het Stedelijk!

Er is altijd iets te doen in het Stedelijk! Ontdek beroemde meesterwerken en nieuwe verrassingen in het museum: bekijk in de historische oudbouw en de flitsende nieuwbouw hoogtepunten uit de collectie, spraakmakende, actuele kunst en onverwachte schatten. Het Stedelijk daagt je ook uit om zelf aan de slag te gaan met allerlei leuke activiteiten voor de hele familie.

17 mei: Kindermuseumnacht in Naturalis

Op zaterdag 17 mei 2014 vindt de zesde editie van Museumnacht Leiden plaats. Tijdens deze Museumnacht organiseert alleen Naturalis in samenwerking met Museumnacht Leiden een speciale Kindermuseumnacht. Van 18.00 tot 22.00 uur staat bij het museum alles in het teken van dinosauriërs. 

The amazing SPIDER-MAN 2

Spider-Man keert terug op het witte doek met THE AMAZING SPIDER-MAN 2.
De exclusieve actiefiguren bij deze film zijn vanaf nu verkrijgbaar in de winkel!

Rekels mag een groot Spider-Man pakket GRATIS weggeven. Dit pakket bestaat uit:

  • 1x Mega Blast Web Shooter and Glove
  • 1x Spider Sense Electronic Mask
  • 1x Spider Strike Figures Asst

Om kans op dit prachtige pakket te maken, moet je alleen even naar de Rekels facebookpagina gaan en deze "like-en" en "share-en". Deze actie duurt 1 week en loopt af op donderdag 17 april!

Week van de teek

Deze week (7 t/m 13 april) is het week van de teek. Een speciaal in het leven geroepen week waarop er landelijk extra bewustwording wordt gecreëerd over de gevaren van deze kleine, maar niet ongevaarlijke beestjes. Net als de vroege komst van de bloesems en tulpen, zijn ook de teken dit jaar eerder actief dankzij de milde winter en het vroege warme voorjaar. Een tijd waarin we weer volop zin krijgen in de zomer, er met zijn allen actief op uittrekken en tal van buitenactiviteiten ondernemen. Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam