Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
De mooiste papieren knikkerbaan!!

Papertrack is een razendsnelle knikkerbaan van papier, die je helemaal zelf bedenkt en maakt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Met een beetje fantasie ontwerp je de mooiste, gekste en snelste knikkerbanen. Dat is niet alleen heel erg leuk, maar kinderen ontwikkelen ook hun creativiteit en technisch inzicht. Vandaar dat speelgoedwinkels én scholen nu al enthousiast zijn over deze leerzame en duurzame uitvinding van Nederlandse bodem.

NIEUW: De Quarks!

Dit najaar presenteert Denksport, marktleider op puzzelgebied, de Quarks! Een serie educatieve kinderpuzzels voor kinderen van 6 tot 10 jaar die aansluiten bij de lesmethoden die kinderen op school gebruiken.

Taal en rekenen zijn belangrijk en worden op school steeds meer getoetst. Hoe fijn is het dan dat je je kinderen thuis spelenderwijs kunt steunen in hun taal- en rekenontwikkeling? Gebleken is dat repeteren belangrijk is bij het leren. De Quarks bieden, met de vele verschillende puzzels, de informatie steeds op een andere, leuke manier aan waardoor leren haast vanzelf gaat.

Nieuwe Stap, álles over scheiden en gescheiden zijn

NieuweStap.nl, is het eerste en enige Online Magazine dat al bijna drie jaar lang dagelijks blogs publiceert over alles waar mensen bij een scheiding mee te maken kunnen krijgen. Op de site staan inmiddels ruim 600 blogs met veel praktische én leuke tips, onder meer van partners die het initiatief ondersteunen. Er wordt aandacht besteed aan nuttige boeken en er worden regelmatig inspirerende interviews geplaatst met (meer en minder bekende) ervaringsdeskundigen (bijvoorbeeld Barry Atsma, Frènk van der Linden, Petra Vollinga). 

Gezocht, zoetwaterpiraten!

Vanaf 1 oktober aanstaande is Sjonnie, een stoere Amsterdamse stadsmuis, klaar om kinderen van 5-12 jaar mee te nemen in de populairste attractie van Nederland: een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Terwijl ouders luisteren naar een zelfgekozen audiotour neemt Sjonnie kinderen mee op een spannend, interactief avontuur; ‘Gezocht: Zoetwaterpiraten!’. Met behulp van ‘Zoetwaterpiraten’ hoopt Sjonnie de waterangst van zijn vriend Harold te overwinnen. De Zoetwaterpiratenvaart is de eerste kinderrondvaart van Nederland en is vanaf 1 oktober te boeken bij www.blueboatcompany.nl. ‘Gezocht: Zoetwaterpiraten’ is een leuke tip voor iedere vakantie!Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam