Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
'Van ouders leer je hoe je moet leven'

Iedereen weet hoe belangrijk de rechten van het kind zijn. En gelukkig weten kinderen in Nederland dat zelf heel goed. Daarom gingen meer dan 75 jongens en meisjes gretig het debat aan met kinderombudsman Marc Dullaert. Kinderen in de Kamer is een initiatief van SOS Kinderdorpen en Gezinshuis.com. Op donderdag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, zaten deze kinderen op de stoelen van de Eerste Kamerleden in de oudste parlementaire zaal ter wereld. Op het plafond zijn kinderen geschilderd die toekijken op de leden van de Staten-Generaal opdat zij hun werk altijd doen in het belang van kinderen. Want vandaag was duidelijker dan ooit: kinderen moeten het recht hebben om mee te praten over de zaken die hen aangaan. En daar stemden de kinderen in de kamer dan ook vóór.

De originele Chewbeads uit New York nu voor het eerst in Nederland verkrijgbaar bij Amstelmam

Babies grijpen altijd naar mama’s ketting. Deze trendy sierraden van Chewbeads zijn zo gemaakt dat babies erop kunnen bijten en eraan kunnen trekken. 100% siliconen, vrij van ongewenste chemicaliën en veilig. Geen losrakende onderdelen en een sluiting die openspringt als het nodig is.

Familiewanden

Museumbezoek in familieverband neemt de laatste jaren gestaag toe. Eén van de doelen van het Van Gogh Museum is het bedienen van een breed publiek door een inspirerende mix aan middelen en leerstijlen (lezen, luisteren, kijken, doen, beleven). Zichtbaarheid daarvan op zaal is belangrijk voor het museum dat kindvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Zo worden op verschillende plaatsen jong en oud gestimuleerd om samen op een speelse manier goed naar een schilderij of voorwerp te kijken, dmv Familiewanden: wanden in het museum met kunst op kinder-ooghoogte.

Mooie Halloween pompoenen: de tips & tricks

Waar Halloween vroeger aan ons landje voorbij ging, maakt deze feestdag ook hier steeds meer zijn intrede. Een goede gelegenheid om je te verkleden, lekker te griezelen en je creativiteit de vrije loop te laten. Maak een mooi traditioneel pompoenhoofd met de kids. Of ga een stap verder en laat met prachtige schaduwdesigns  spinnen, heksen, zombies en vleermuizen tot leven komen. Met een paar tips & tricks en de juiste tools ben je binnen no-time expert.Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam