Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
Vakantie (bijna) voorbij en alweer een hoofd dat bijna overloopt?

Vakantie (bijna) voorbij en alweer een hoofd dat bijna overloopt? Zie je op tegen de volle agenda’s en al het geregel? Verlang je naar een hoofd dat op orde is?

Doe dan mee met de leuke, nuttige en effectieve online programma...

Natuurspeeltuin de Kleine Biesbosch is vanaf 24 juli 2016 officieel geopend voor bezoekers!

Natuurspeeltuin de Kleine Biesbosch is vanaf 24 juli 2016 officieel geopend voor bezoekers! 
Deze 26.000 m² grote splinternieuwe buitenspeelgelegenheid zet het buitenspelen weer terug op de 
kaart in deze veelal digitale tijd.

10 apps die iedere ouder helpen bij het opvoeden

Iedere ouder zal zo nu en dan ervaren dat opvoeden niet eenvoudig is. Sommige dingen gaan vanzelf, andere dingen zijn een stuk lastiger. Wat doe je in een moeilijke situatie? Je kunt natuurlijk om advies vragen bij familie of vriendinnen of informatie van internet halen. Dit is meestal niet de snelste manier en vaak is jouw situatie toch weer net even anders. Interactieve apps die zich aanpassen aan jouw situatie zijn dan een stuk handiger. Ze helpen je bij alle zaken rondom het opvoeden, zoals oppas vinden en ongelukjes oplossen.

Vriendschapclub

Sinds de introductie van My Little Pony in 1983 hebben meer dan honderd miljoen Pony’s in meer dan 25 landen hun weg gevonden naar de jonge fans van de suikerzoete, langmanige paardjes. 
De magische wereld van My Little Pony draait om vriendschap en dat verbindt de vele jonge fans met elkaar. 


Pin Point Parents | Velperweg 80 | 6824 HL Arnhem