Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
NIEUW! De Oxfam Novib family planner

Een gezin met kinderen vergt heel wat planning en organisatie. Je ene kind moet naar zwemles, de ander naar hockeytraining en pianoles en moest jezelf niet naar de kapper vandaag? Met de nieuwe Oxfam Novib family planner weet je zeker dat je niets meer vergeet. De planner is mooi en overzichtelijk vormgegeven met elke week op een aparte pagina en ruimte voor 6 gezinsleden.

Bed- en broekplassen op de basisschool

Uit onderzoek blijkt dat bedplassen nog steeds een taboe is. Gemiddeld zitten in elke klas op de basisschool een paar kinderen die ’s ochtends wakker worden in een nat bed en daar hebben deze kinderen het vaak erg moeilijk mee. Ze schamen zich ervoor en durven er meestal met niemand over te praten. Daardoor missen ze dan een heleboel leuke dingen, omdat ze bijvoorbeeld niet op schoolkamp of naar een slaapfeestje durven.

Tip voor de herfstvakantie!

Jonge kasteelbezoekers kunnen op Kasteel de Haar in de herfstvakantie een heus kasteeldiploma ‘Etiquette-expert’ halen! De baron nodigde altijd veel beroemde gasten uit zoals kunstenaars, filmsterren en artiesten. En met zoveel chique gasten op het kasteel zijn de regels, de etiquette, al 100 jaar hetzelfde om alles soepel te laten verlopen zodat gasten tevreden huiswaarts kunnen keren. Leer alles over wat er komt kijken bij een deftig verblijf op het grootste kasteel van Nederland tijdens de kinderactiviteit ‘Zo Hoort Het!’.  Kasteel de Haar organiseert ‘Zo Hoort Het!’ in de herfstvakantie van 17 oktober  t/m 1 november 2015.

'Dag kleurplaat, hallo eigen ideeën'

Op 8 okt. 2015 om 20 uur vindt de lezing 'Kind en creativiteit' in de Centrale Bibliotheek Amsterdam plaats. De lezing wordt wegens veel belangstelling al voor de vierde keer georganiseerd sinds 2011 (vorig jaar was de zaal uitverkocht). De lezing wordt gehouden met veel foto's uit de praktijk, een duidelijke haalbare visie en veel praktische ideeën. Interessant voor ouders, pedagogische medewerkers, leerkrachten en andere geïnteresseerden.Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam