Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
Willie Wartaal op stap in nieuwe VPRO-jeugdserie

Willie Wartaal is gek op het weekend, omdat je dan lekker kan doen wat je leuk vindt. Hangen met je vrienden, lekker voetballen of spelen op straat. In Weekend met Willie vraagt Willie aan kinderen wat zij zoal doen in het weekend en vraagt of hij met ze mee op pad mag. Hij laat zich verrassen door de leefwereld van de kinderen en maakt van alles mee: vissen, tuinieren, ballet, filmpjes maken, zingen of in een bandje spelen, Pencak Silat, minibiken, duiken, voetballen, het circus.

Exclusieve lezersactie: €5 korting op toegangskaarten voor Plopsa Indoor!

Wil je politieman of –vrouw zijn? Of liever een stoere viking? Wil je als piraat de zee bevaren? Ben je een echte brandweerheld? Of ben je de nieuwe K3? In Plopsa Indoor Coevorden en Plopsa Indoor Hasselt kan je alles zijn wat je wil! 

Rekels ultieme uittip: Lokomotievenparade

Op zaterdag 5 en zondag 6 september staat  de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) weer in het teken van Terug naar Toen. Voorafgaand aan dit grootste stoomtreinenfestival van Nederland wordt op vrijdagmiddag 4 september een grote treinparade gehouden. Deze parade vindt plaats in het kader van het 40-jarig jubileum van de VSM en zal worden gepresenteerd door DJ én treinenliefhebber Erik de Zwart.

Rekels presenteert: Indian Blue Jeans!

Na een zeer succesvolle eerste introductie van Indian Blue Jeans voor Zomer 2015, presenteren wij vol trots onze eerste Winter 2015 collectie. Deze collectie is in vergelijking met de zomer collectie nog verder uitgebreid met een zeer breed aanbod in Jeans en met een toevoeging van de artikelgroepen: Jacks, knitwear en accessoires. Kortom een collectie die je niet mag missen!!Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam