Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
Klassiek op het Amstelveld

De tweede editie van het gratis openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld vindt op zaterdag 20 september plaats. De bevlogen initiatiefneemster Tatiana Chevtchouk heeft een bijzondere samenstelling van klassiek toptalent weten te enthousiasmeren. Om hen het podium te kunnen bieden waar zij tot hun recht komen, roept ze nu op te helpen via crowdfunding op voordekunst.nl

Start het schooljaar goed...

Start het schooljaar goed... Op de hippe en stoere kinderschoenen van HIP Shoe Style! HIP Shoe Style bestaat al meer dan 40 jaar en is een daverend succes bij hippe, stoere en eigenwijze kinderen. Geen betere manier om weer “Back to School” te gaan dan op de te gekke schoenen van HIP.

Laat je inspireren...

...door de wintercollectie van Pinocchio kinderschoenen! Vanaf maat 17 t/m maat 41 loopt jouw spruit er trendy bij. Pinocchio schoenen hebben een zeer goede pasvorm en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Kruipen, rennen, huppelen, springen, klimmen, hinkelen; op Pinocchio schoenen geen probleem. 

Wie heeft de stoerste rugzak van de klas...?

De tijger rugzak van Franck&Fischer ziet er niet alleen stoer uit, hij is ook nog eens ongelofelijk sterk! Vervaardigd van canvas, voering 100% nylon en afgezet met leer. De schouderbanden zijn verstelbaar en voorzien van band die je om je middel kan bevestigen voor extra stevigheid. Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam