Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
Het Joepspel: Rekenen met verbeelding en fantasie

Een vrolijke set kaarten, waarmee kinderen op een speelse en ontspannen manier de tafels kunnen leren. Dat is het Joepspel. Inge Verloop en  Jeanette Kan hebben met veel enthousiasme het Joepspel ontwikkeld voor beelddenkende kinderen, die op deze manier weer of meer plezier in het rekenen krijgen.

Machtig Mooie Middeleeuwen op 27 en 28 juni 2015

Vervlogen tijden keren terug naar het imposante kasteel Huis Bergh. Het evenement Machtig Mooie Middeleeuwen maakt de riddertijd weer levend op een zeer brede wijze. De middeleeuwen zijn een gevaarlijke periode in de geschiedenis. Herbeleef dit gevaar en kom het belegeringskamp van de onverschrokken huurlingen bekijken. Zij zullen het middeleeuwse kasteel bestormen met hellebaarden, strijdvlegels, kanonnen en handbogen. Bewonder de maliënkolders van de ridders, hoor de pijlen zoeven, voel het kanongebulder in je maag en ruik de kruitdampen; je waant je live in de middeleeuwen!

Maak kans op een geweldig prijzenpakket van De Boskampi's

De Boskampi's is een nieuwe Nederlandse familiefilm die 29 april in premiere gaat. Rekels mag 3 prijzenpakketten weggeven met hierin 2 vrijkaartjes voor de film, een stoere zonnebril met Boskampi's logo en een stilettokam.

BY-BAR STEUNT SOS KINDERDORPEN MET SYMBOLISCH ARMBANDJE

Dit voorjaar brengt BY-BAR een speciaal armbandje uit binnen haar Spring Summer 2015 collectie voor SOS Kinderdorpen. Het armbandje staat symbool voor het werk van SOS Kinderdorpen. Per armband doneert BY-BAR de helft van de opbrengst aan de internationale kinderhulporganisatie. Het speciale SOS armbandje heeft twee gouden ringen als schakels, in elkaar gehaakt als symbool voor verbinding en oneindige liefde en is vanaf 10 maart voor € 19,95 te koop via de webshop van BY-BAR (shopby-bar.nl) in roze en light-blue. Wanneer je kindsponsor wordt bij SOS Kinderdorpen, krijg je twee armbandjes cadeau als welkomstgeschenk. Een voor jou en een voor het SOS kindje dat je sponsort.Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam