Gelukkig! ...de eerste schooldag!

51 procent van de ouders is blij als de eerste schooldag voor de deur staat; ze kijken weer uit naar het normale leven of hebben geen puf meer om hun verveelde kinderen te vermaken. Voor de kinderen kan de vakantie echter niet lang genoeg duren. Een kwart van de kinderen zijn echter niet te feliciteren; zij moeten namelijk in de vakantie gewoon schooloefeningen doen van hun ouders.  Dit blijkt uit onderzoek van Blink Uitgevers onder ruim 1.000 ouders en kinderen in het basisonderwijs.

Zes versus acht weken zomervakantie

Aan zowel kinderen als ouders is gevraagd hoe lang de ideale zomervakantie duurt. 58 procent van de ouders vindt de huidige lengte van zes weken goed. Kinderen plakken er het liefst nog twee weken aan vast; 54 procent wil graag acht weken vakantie. Acht procent kiest voor zeven weken en 26 procent voor zes weken. Kinderen missen hun klasgenootjes in de zomervakantie, ruim de helft is daarom toch blij om weer naar school te gaan.

 

Kind voorbereiden op eerste schooldag

Bijna alle ouders bereiden hun kinderen voor op de eerste schooldag, bijvoorbeeld door al eerder te starten met het schoolritme (49 procent) of tijdig te vertellen dat de school binnenkort weer begint (42 procent). Maar ook op educatief vlak doen ouders aan de nodige voorbereiding. Ruim een kwart besteed tijdens de vakantie namelijk aandacht aan schooloefeningen met hun kinderen. Jorien Castelein van Blink Uitgevers: ‘Opvallend is dat het percentage ouders dat tijdens de zomervakantie aandacht besteedt aan schooloefeningen, is toegenomen. Vijf jaar geleden lag dat op 15 procent, nu op 26 procent. Een goede ontwikkeling, omdat zo de hersens van kinderen ook tijdens de schoolvakantie geprikkeld worden. Wanneer teveel kennis wegzakt kost het een kind na de zomer onnodig veel energie om alles weer ‘op te halen’. Het is wel heel belangrijk dat ouders het leren in de vakantie spelenderwijs aanpakken zodat een kind ook ontspant in de zomervakantie. Ook dat is belangrijk voor goede schoolprestaties.’ 

 

De meeste basisscholen staan op de eerste schooldag even stil bij de vakantie. De helft van de kinderen doet bijvoorbeeld het eerste uurtje iets leuks en bij ruim een vijfde staat zelfs de hele dag in het teken van de zomervakantie. Voor een kwart van de kinderen is het een gewone schooldag.

 

Ouders willen kleinere groepen, kinderen willen meer bewegen

Op de vraag wat zij het liefst veranderen aan de school van hun kind, antwoordt 32 procent van de ouders dat zij kleinere groepen willen. Op de tweede en derde plaats staan het invoeren van een continurooster (kinderen lunchen tussen de middag op school) en het verbeteren van de kwaliteit van leerkrachten. ‘Uit het onderzoek blijkt dat kinderen helemaal geen problemen hebben met grotere groepen. Zij willen graag meer bewegen op school. Begrijpelijk, omdat kinderen natuurlijk ook veel stil moeten zitten in de klas. Daarnaast willen ze graag vernieuwingen aan het schoolplein’, aldus Castelein. 
Ontwerp een speelhut en win een weekend Efteling!

Spelen is belangrijk en vooral ook leuk. Op straat met vriendjes of gewoon lekker thuis. Maar er zijn veel kinderen die zó ziek zijn dat ze niet zo makkelijk kunnen spelen. Zij hebben een zeldzame ziekte. Soms logeren ze in Villa Pardoes, daar kunnen ze wél spelen. 

Is jouw kind tussen de 8 en 12 jaar en minstens zo handig en creatief als jij? Of misschien wel handiger? En vindt hij/zij het leuk om een speelhut te ontwerpen? Doe dan mee en maak daarmee ook nog eens kans op een heerlijk weekend weg!

Knuffels voor SOS Kinderdorpen

Vanaf deze zomer zijn twee speciaal voor SOS Kinderdorpen ontworpen knuffels te koop bij Esthex. Eigenaresse Esther Schuivens bracht het idee voor de knuffelkonijnen speciaal tot leven voor de internationale kinderhulporganisatie. Het is een jongens- en een meisjeskonijn met een groot hart op de buik waarop de naam van het kindje kan worden geborduurd of geschreven. De armen van de knuffelzijn extra lang gemaakt, waarmee de o zo belangrijke omhelzing wordt gesymboliseerd die kinderen nodig hebben.

Word een Stormtrooper in Star Wars Rebels

Disney XD komt in het najaar van 2014 met de nieuwe serie Star Wars Rebels. Deze langverwachte animatieserie rondom Star Wars richt zich op jongens van 6-12 jaar oud. Om te vieren dat Star Wars Rebels in het najaar te zien is op Disney XD, start er vanaf vandaag een unieke actie. Kinderen kunnen hun vader, vriend of familielid die ouder is dan 18 jaar nomineren om de stem van een Stormtrooper in te spreken.

Kris Kras Atelier

Krassen, kleien, schilderen, smeren en gieten; in deze creatieve serie van 6 workshops voor de allerkleinsten mag het allemaal. Dit onder begeleiding van cultuurpedagoge Sabine Plamper, auteur van het boek 'Begrijpen met je handen'. De ontwikkeling van een eigen beeldtaal staat hier voorop. Deze workshops zijn spannend, verrassend met veel creatieve vondsten.Pin Point Parents | Archangelkade 47 | 1013 BE Amsterdam