Voorjaarsvakantie in Nieuw Land in het teken van maritieme archeologie

Waar? Lelystad
Wanneer? Voorjaarsvakantie

Deze voorjaarsvakantie staat Nieuw Land in het teken van maritieme archeologie. Een bijzonder thema voor Flevoland: het grootste droge scheepskerkhof ter wereld met 430 vindplaatsen van scheepswrakken. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen zoals een mini-opgraving en kinderen maken een archeologische vondst, zoals een pot, na tijdens een kleiworkshop. Voor volwassenen zijn er maar liefst twee tentoonstellingen over maritieme archeologie in Nieuw Land te zien. 

Op 19 en 24 februari van 13.00 tot 16.00 is er een inloopworkshop  waarin kinderen archeologische aardewerk vondsten namaken van klei. Aan de hand van uitgebreide tips en ideeën plus voorbeelden uit het museum (borden, schalen, bekers in de vitrines) maken zij hun eigen beker, bord of kom zoals men vroeger maakte: van klei. De kleiworkshop wordt gegeven door Henske Engbers van Werkplaats der ideeën. De mini-opgraving wordt georganiseerd door Tijdlab. Aanmelding voor de activiteiten is niet nodig. Voor deelname aan de activiteiten wordt alleen de reguliere entree (Museumkaarthouders hebben gratis entree) gerekend.

Voor volwassenen: twee tentoonstellingen over maritieme archeologie

Nieuw Land toont twee tentoonstellingen over maritieme archeologie: ‘Vergane Schepen’ en ‘Gezonken Schatten’. De vaste tentoonstelling ‘Vergane Schepen’ toont het wrak ‘de ventjager’, een vistransportschip dat rond 1710 ten onder ging in het Oostelijk deel van de vroegere Zuiderzee. Het wrak wordt getoond in een authentieke schokbetonnen schuur uit de Noordoostpolder.

‘Gezonken Schatten’ is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in de hal van Nieuw Land. Rode lijn van de tentoonstelling is de vaarroute van een tjalk die in 1955 werd opgegraven in de Noordoostpolder. De tentoonstelling toont vondsten uit dit wrak en uit andere wrakken. De voorwerpen komen uit het Maritiem Depot, één van de rijkst geschakeerde maritiem archeologische collecties ter wereld, met circa 40.000 objecten afkomstig van scheepswrakken. Met de tijdelijke tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’ worden de topstukken van deze collectie voor het grote publiek getoond. Het Maritiem Depot is sinds eind 2016 ondergebracht bij Batavialand, locatie Nieuw Land.

In de voorjaarsvakantie is de ‘Gezonken Schatten’ voor het eerst voor publiek te zien. De tentoonstelling is t/m 8 januari 2018 te zien.

Nieuw Land is hèt museum over Flevoland. Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE Maritiem Depot samen aan een nieuw cultuurbelevingspark: ‘Batavialand’. Tijdens de schoolvakanties hanteren Bataviawerf en Nieuw Land een speciale korting voor het combinatieticket. 
www.nieuwlanderfgoed.nl

 

Pin Point Parents | Velperweg 80 | 6824 HL Arnhem